Красивата жена се харесва на очите,
но с добро сърце; едно красиво нещо
и други съкровища.
Наполеон Бонапарт

Hairstyles in the Empire style

Стил Империя-това е стилът на първата половина на XIX век. Империя или Имперски стил, роден във Франция във връзка със създаването на френската Империя на Наполеон Бонапарт. И заедно със загубата на Империята и да загуби в стила на наполеоновской Империя изчезва.

Имперският стил – така той е обявен за причина. Стил Империя-това е имитация, позовавайки се на изкуството на Древен Рим период Империя. По времето на Наполеон във Франция, в Париж, е построена Триумфалната арка в чест на победи на армията си. Същите арки са били построени в Древен Рим в чест на победи на императорите. Но не само в областта на архитектурата и живописта, но и в костюм и прически по време на царуването на Наполеон, е време на господството на стил Империя.

Hairstyles in the Empire style

Жак-Луи Давид. Император Наполеон в кабинета си в Тюйлери. (1812)

В стил Империя, класицизъм. Класицизъм до голяма степен имитира и се позовава на изкуството на Древна Гърция. Класицизъм е много лесна, в сравнение със стил рококо. Стил спокоен, строг, без излишни екстри. Класицизъм във Франция идва рококо след френската революция. Революция, която похоронила не само за възнаграждението, но и лукс на френския двор. В миналото, потънал поли и кринолины, високите прически и скъпи перуки. Между другото, думата „перука“, след като френската революция е станало част от ежедневието – така се наричат консерватори. След като самата революция е променила модата – първият мод започна да върви отдолу, от масите. Така, в послереволюционные години на мода е прическа „дикарем“ — рошава коса, без декорации.

Но когато той дойде на власт на Наполеон Бонапарт обявява себе си за император, Империя, мода вече не може да се прости, той е сложен на мода ще Империя – Имперски стил.

Hairstyles in the Empire style

Доминик Ingres. Бонапарт — първи Консул.
Мъжки прически, къса коса.

Мъжки прически от този период първата четвърт на XIX век, е доста лесно. Това е къса прическа с завитыми коса. Мода за прически в периода на класицизма. Мъжки прически как прически античността (Древна Гърция, Древен Рим), съответно, и е наречен в чест на римските императори – прическа „а ла Каракалла“, „а ла Тит“. Прически различни проборы – преки, странични, от край до край.

Мъжете носят мустаци и бакенбарды. Брадата са рядкост, а ако те има, малка брада-„Империал“.

Hairstyles in the Empire style

Жак-Луи Давид. Автопортрет (1794)
Мъжки прически

Женски прически са по-сложни и имат по няколко варианта. Така че, жени и прически в подобие на антични прически с лека вълна. И в модата идват прически и Египет (след египетския поход на Наполеон), например, косата „а-ла-Клеопатра“.

Hairstyles in the Empire style

Фирмин Маса. Императрица Жозефин. (Калифорния. 1812)
Женски прически в стил Империя

Модни прически и не само сред жените, задайте светският лъв. Мадам Тереза тальен, един от многото мъже, които е Жан-Дървесина тальен, участник в конспирация срещу Робеспьера (лидер на френската революция). За участие в Талена преврат предложени прочутото писмо Тереза, които тя пишеше му от затвора — „аз ще умра, защото принадлежите страхливец.“

Тереза тальен, облечена в старинен стил – тя носеше рокля с присборенными плисета и закопчана на рамото камеей. Плат за рокли от Индийски плат. Прически Тереза и подражание на античността – черно кадифе косата й накратко почиства и завиты в краищата.

Hairstyles in the Empire style

Давид. Портрет На Тереза Тальен.

Мадам Рекамье (Рекамье, Жули) и Тереза тариен е господарка литературно-политическо салон. В тези магазини е на френската интелигенция от онова време. Салони са били на място, за да се говори за високо и в същото време да се забавляват. За разлика от мадам тальен, приятелка Жозефин Богарне, съпруга на Наполеон, мадам Рекамье бил противник на политиката на Наполеон Бонапарт, който е бил експулсиран от Париж и е пътувал в Италия.

Hairstyles in the Empire style

Давид. Портрет на мадам Рекамье (1800)

Госпожица Ланж, актрисата е работила като модел за много художници. И, разбира се, Жозефин Богарне – първата жена на Наполеон. Между другото, Наполеон е под съпругата на шест години. Жозефине той е втори съпруг. Въведе Жозефин още не с императора и млад генерал на своята приятелка мадам тальен.

Hairstyles in the Empire style

Франсоа Жерар. Портрет на мадам Рекамье. (1802)

Ако оригинален дамски прически началото на XIX век е бил кратък, а след това с течение на времето те започват да се извърши за дълга коса. Така, например, можете да получите прическа „а ла Нинон“. Прическа е копиран от портрета на XVIII век куртизанка Нинон дьо ланкло. Прическа се състои от косата на челото, свити в светлата бретон на челото хоризонтални раздяла, в храмовете на големи swirls до раменете, врата подтянутой и плосък перука, украсени с страусовым писалка.

В 1810-та година на мода идват прически пирамидална форма. Задължителни елементи прически стават сухожилие или изкуствени изкуствена коса.

Hairstyles in the Empire style

Пиер-Пол Prudhon. Жозефин.

През 1820-те години се превръща в модна прическа, без бретон, с висок кок плитка отгоре, с лъчите на къдрици над ушите и с директен или зиг-заг раздяла. По този начин, прически в духа на античността излиза не в стил Империя.

Hairstyles in the Empire style

Dv Вероника